Masal Nedir?

Virilizm kadınlarda görülen ve erkeklerin cinsel özelliklerini gösteren bir durumdur. Bu durum birkaç değişik şekilde de görülebilir. Yani sakal çıkması, fazla bıyık, koltuk altları ve etek kısmında fazla kıllanma da virilizm olabilir. Daha detaylı bir açıklama ile bakacak olursak;
Kadınlarda, erkeğe has cinsel özelliklerin meydana gelmesiyle beliren patolojik bir durumdur. Virilizm durumunda özellikle yüz bölgesinde, koltuk altlarında ve üreme bölgesinde erkeğe has kıllanma meydana gelir. Şakaklarda bulunan saçlı deri sınırı daha arkaya çekilir. Bazen tam kellik de söz konusu olabilmektedir. Gırtlak hacminin genişlemesiyle ses kalınlaşır. İskelet ve kas dokusunda kalınlaşma görülür. Ayrıca kadınsı özelliklerde azalma gözlenir ; Memelerde, büyük dudaklarda, dölyolunda ve dölyatağında küçülme (hipotrofi), adet sıklığının azalması (oligomenore) ya da hiç adet görmeme (amenore), kısırlık (sterilite) ortaya çıkabilir. Deri altı yağ dokusu azalır.
Virilizm kan dokusundaki endrojen hormonların arttığı çeşitli durumlarda, bazı yumurtalık tümörlerinde, polikistik (çok kistli) yumurtalıkta, böbrek üstü bezi kabuğu hiperplazisinde, hipofizin tömör ya da hiperplazilerinde , ayrıca tedavi amacıyla androjen hormonu kullanımı sırasında gelişebilir. Çok ender olmakla birlikte bazı olgularda neden belirlenemez. Bu durumda idiyopatik virilizmden söz edilir.
masal oku
masallar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Masal kremleri hakkında bilinmesi gerekenler

sorunlarından biri olarak görülmektedir masal